Myter og fakta om laserbehandling av synsfeil

Myter og fakta om laserbehandling av synsfeil

Dr Petter Montagu-Pettersen, Legespesialist i øyesykdommer.

Laserbehandling av diverse synsfeil som nærsynthet (myopi), hornhinneskjevhet (astigmatisme) og langsynthet (hyperopi) har eksistert som et tilgjengelig alternativ til briller og kontaktlinser siden sent på 1990 tallet. Siden den gang har teknologien utviklet seg betydelig og dagens synslaserbehandlinger er nøyaktige, trygge og varige. I tillegg er det lett å gjøre justeringer i etterkant om det skulle være nødvendig. Jeg får ofte spørsmål om myter og gamle sannheter om laserbehandling og ønsker med denne lille artikkelen å skille myter fra fakta.

Er jeg for gammel eller for ung? Eller når er det gunstig å gjøre laserbehandling?

Man kan i utgangspunktet bli operert med LASIK fra man er myndig til opp mot 80 års alder såframt man ikke har fått grå stær (katarakt). I så fall henviser vi heller til en grå stær operasjon for å bedre synet ved å bytte øyets indre linse som har mistet sin gjennomsiktighet med en ny linse i et kusntmateriale. Har man friske øyne med normal hornhinnetykkelse for uten sin synsfeil som lar seg korrigere med briller eller kontaktlinser, så kan man som regel også trygt bli operert med laser med nøyaktig og varig resultat. Om man er i 19-20 års alderen og for eksempel er nærsynt, men ønsker å utdanne seg i forsvaret eller politiet, er det ofte krav til perfekt syn uten briller eller kontaktlinser. I de tilfellene kan vi ordne synsfeilene trygt og greit og legge inn en bufferkorreksjon, slik at forventet restutvikling av nærsynthet blir fanget opp. Skulle man likevel få noe mer nærsynthet i årene som kommer, så order vi dette uten ekstra kostnader. Ellers er nærsyntheten normalt sett ganske stabil fra midten av 20 års alder til man blir gammel. Det er en myte at man mister nærsyntheten etterhvert som man blir eldre. Nærsyntheten har man hele livet gjennom med mindre man blir laseroperert. Det samme gjelder for hornhinneskjevhet. Langsynthet er litt annerledes. Det unge øyet evner å kompensere for en god del langsynthet ved hjelp av øynenes interne muskel som styrer øyelinsen. Øyelinsen er myk og justerbar i barne- og ungdomstiden. I 30-40 års alderen blir den noe mindre elastisk og rundt 50 års alderen blir øyelinsen helt stiv. Da vil etter hvert hele langsyntheten komme frem i dagen. Når vi måler ut våre pasienter til laseroperasjon, så bruker vi spesialapparater til å finne vedkommendes endelige brillestyrke. Denne bestemmes av øyeeplets fysiske lengde, hornhinnens krumning og øyelinsens krumning når den er på sitt flateste, det vil si når den interne øyemuskelen er helt avslappet. Da får vi frem den langsyntheten som øyet egentlig har når ikke øyet kompenserer for synsfeilen. Det er denne verdien vi tar utgangspunkt i når vi skal behandle våre pasienter.

Ser man ringer rundt lys og får man redusert nattesyn?

Nei, med dagen teknologi, så behandles hele hornhinnekurvaturen for synsfeilen en har og behandlingsresultatet er ikke lenger avhengig av pupillestørrelsen. Årsaken til dårlig nattesyn med første generasjons lasere som ble solgt på 90 tallet og sikkert enkelte steder brukt til ut på 2000 tallet, var at kun den sentral delen av hornhinnen ble behandlet til nullpunktet. Dermed ble synet OK når pupillene var små, men dårlig når pupillen ble stor i skumringen. Denne teknologien er for lengst avleggs. Man behøver ikke å bekymre seg for nattesynsproblematikk lenger.

Får man tørre øyne av laserbehandling?

Nei, ikke permanent. Mange vil oppleve at øyene er litt såre eller tørre de første ukene etter laserbehandlingen, men man får med seg øyendråper til å fukte øynene md sammen med antibiotikadråper for å forhindre infeksjon. Man får ikke redusert produksjon av tårevæske etter laserbehandling, det er hudcelleoverflaten som ofte mister noe av overflaterelieffet sitt og dermed fordamper tårefilmen litt raskere fra overflaten enn når hucelleoverflaten er normal. I løpet av ca 3 uker har hudcellene som dekker hornhinneoverflaten fornyet seg, de gamle hudcellene er byttet ut og overflaterelieffet og tårefilmstabiliteten er normalisert. Ganske mange pasienter merker ikke tørre øyne i det hele tatt, heller ikke de første ukene. Vi har gjort en god del forskning på hvordan vi kan bevare ultrastukturen i de ytterste hornhinnecellene best mulig for å gjøre ukene etter laserbehandlingen minst mulig problematiske og korte ned rekonvalesenstiden så mye som mulig. Alle våre pasienter blir liggende med lukkede øyne i minst tre timer etter operasjonen på et av våre behagelige hvilerom. Der kan man høre på musikk, slappe av og sove litt. Dagen etter bahandlingen kan man normalt sett både kjøre bil og gå på jobb som man pleier. Synet er allerede ganske bra samme kveld som man ble operert.

Kan man reopereres om man har blitt operert tidligere, men ser dårlig nå?

Ja. Vi kan som regel hjelpe mennesker som tidligere er blitt laseroperert, men av forskjellige årsaker ikke lenger seg godt nok. Det kan være at man har blitt eldre og har fått alderssynsproblematikk eller at det stod igjen en reststyrke, honhinneskjevhet eller lignende. Da kan vi på enkelt vis gjøre en alderssynskorreksjon; Presbyond Laser Blanded Vision eller annen adekvat behandling alt etter hva problemstillingen er. Det som regel uproblematisk å korrigere nærsynthet, langsynthet eller hornhinneskjevhet selv om man tidligere har blitt laseroperert.

Kan man få tilbakefall av synsfeil etter laseroperasjon?

Om noen av våre pasienter mot formodning skulle oppleve å få noen form for tilbakefall av synsfeil etter laserbehandling, så tilbyr vi selvsagt kostnadsfri etterkorreksjon. Vi har 10 års garanti på alle våre behandlinger, men vi mener å ha god vitenskapelig dekning for at behandlingene vi bruker nå skal vare livet ut. Vi bruker all tilgjengelig kunnskap, erfaring og teknologi for å unngå at våre pasienter skal oppleve å få dårlig syn igjen.

Kan man bli blind av laseroperasjon?

Man kan neppe bli blind av en moderne FS LASIK operasjon. Behandlingen foregår i øyets hornhinne og ikke inne i øyet. Laseren vi bruker har nøyaktige styresystemer som forhindrer at man kan forårsake skade på øyet. Laseren har også en meget hurtig eye-tracker som gjør at laseren alltid følger øyets bevegelser. Om øyet beveger seg utenfor det området laseren kan følge med, så stopper laseren inntil øyet er i korrekt posisjon igjen. Øyelokkene holdes ca 14mm i fra hverandre ved hjelp av en liten øyelokksholder i de få sekundene behandlingen foregår. Øyet er godt bedøvd med Alcain bedøvelsesdråper og i tillegg har man fått beroligende medisin, Valium, og en liten dose av et morfinlignede stoff som heter Ketorax. Av den grunn kjenner man ikke noe ubehag, engstelse eller smerte i forbindelse med behandlingen. Vi passer på at det er fredelig rolig på klinikken til enhver tid og vi tar godt vare på deg.

Kan man operere alderssyn med laser?

Alderssyn, presbyopi, oppstår rundt 50 årsalderen, men er ikke det samme som langsynthet. Alderssyn oppstår fordi øyets interne linse er blitt såpass stiv at den ikke lenger kan justere skarphetspunktet (fokalpunktet) til øyets optikk fra avstand til nært, man kan ikke lenger se klart på nært hold selv om man kanskje ser godt på avstand. Alternativt; har man allerede en brillestyrke, for eksempel nærsynthet, så ser man fortsatt bra med denne brillen på avstand, men ikke lenger på nært hold. Man får en annen brillestyrke på nært hold. Denne utviklingen er helt forutsigbar og lar seg beregne individuelt. Vi kan ikke gjenskape øyets interne linses elastiske egenskaper som dessverre går tapt, men vi kan gjenskape et permanent bra fokus på nært og avstand ved å behandle det dominante øyet slik at det blir helt perfekt og skapt for avstandssyn, mens det ikke-dominante øyet settes opp til å se skarpt på nært hold ved at dette blir nærsynt om lag -1,5D. Dette konseptet kalles Presbyond Laser Blended Vision og er basert på et gammelt og velkjent optisk prinsipp som kalles monovision som er mye brukt ved kontaktlinsetilpassing for kontaktlinsebrukere i 50 års alder og eldre. Med moderne LASIK får vi dette monovisonkonseptet til å fungere en god del bedre enn med kontaktlinser, fordi vi også får korrigert hornhinneskjevhet helt nøyaktig og ved litt manipulering av måten hornhinnen krummer på (asfærisitet), så forlenger vi sonene hvert av øynene ser skarpt i, slik at disse overlapper hverandre og gir en bedre og mer behagelig blanding av nærøyet og avstandsøyet og synskarpheten oppleves som kontinuerlig fra nært til fjernt.

Hvorfor er det så dyrt å ta øyelaserbehandling? Det går jo så fort.

Det koster fra kr 45.900,- til kr 55.900,- for å behandle begge øyne med den aller nyeste teknologien. Dette er inklusive forundersøkelse, behandling, samtlige etterkontroller, øyedråper og 10 års rebehandlingsgaranti. maskinene vi bruker for å gjøre selve behandlingene er svært kostbare i innkjøp og drift. Sikker og trygg drift krever hyppig service og rutinemessig vedlikehold av spesialister fra utstyrsleverandøærene våre. I tillegg kommer selvsagt utgifter til lokaler og personell. Prisen på behandlingene reflekterer de faktiske kostnadene for å bli behandlet med markedets desidert beste teknologi. Prisene er konkurransedyktige både nasjonalt og internasjonalt og hos oss blir alle forundersøkelser, behandlinger og oppfølgingskontroller gjennomført av vår egen erfarne øyekirurg, Dr Petter Montagu-Pettersen som også er eier av klinikken, medlem av den Norske Legeforening og den Norske Øyelegeforening. Alle behandlinger vi tilbyr har 10 års rebehandlingsgaranti.

Hvordan kan jeg vite om jeg kan behandles?

Sannsynligheten for at du kan behandles er stor, men vi må alltid først gjøre en grundig undersøkelse av øynene dine med både synsprøve og en grundig øyemedisinsk utredning som tar ca en klokketime. Da vil vi kunne gi deg nøyaktige svar på hva vi kan gjøre for deg og du vil selv med egne øyne få se hvordan resultatet blir på avstand, på nært og mellomavstand med vår Huvitz synssimulator.

Bestill time

Vi har åpent fra 08:00 til 16:00 mandag til fredag og gjør både forundersøkelser, etterkontroller og operasjoner hver ukedag. Vanligvis gjøres først forundersøkelsen, så finner vi time for behandling. Om du bor langt unna og dette blir upraktisk, så kan vi selvsagt tilby forundersøkelse og behandling på samme dag og tilpasse dagen spesielt til deg.

Bestilling av time på
post@pmp-eyecare.com
telefon nr 976 58 664

Kategorier

LANG ERFARING

Dr. Petter Montagu-Pettersen er lege og spesialist i øyesykdommer. Han har lang erfaring med synskirurgi og øyekorreksjon med laserbehandlinger fra både inn- og utland.

BESTILL TIME

Trykk på knappen for å bestille time.

Har du spørsmål om våre behandlinger, referanser, metoder eller utstyr, ikke nøl med å ta kontakt.

Pin It on Pinterest

Share This
Call Now Button