Ofte stilte spørsmål

Jeg heter og Petter og er lege og spesialist i øyesykdommer. Jeg har drevet med øyekirurgi i over 20 år, og har hatt laserbehandling av synsfeil som mitt daglige virke siden 2007. Her svarer jeg deg på det du lurer på om laseroperasjon.

Kan man bli blind eller få alvorlig øyeskade av laserbehandling?

Nei, behandlingen er veldig skånsom og foregår helt ytterst i hornhinnen, som begynner å heles raskt etter behandlingen. Laserutstyret er svært sikkert, og har blant annet avansert tracking av øyet som sørger for at behandlingsprogrammet følger øyet sine naturlige små bevegelser uten å stoppe. Dersom store og brå bevegelser skulle oppstå-meget sjeldent- stopper laseren umiddelbart behandlingsprogrammet og gjøre oss ferdige når du har fått rett hodestilling igjen. Eyetrackeren oppdaterer posisjonen til øyet ditt 1050 ganger pr. sekund.

Gjør behandlingen vondt?

Nei, behandlingen gjør ikke vondt. Du får lokalbedøvelse i form av øyedråper og i tillegg god premedikasjon med smertestillende og beroligende medisiner før behandlingen. Man kan ikke kjenne noen smerte under behandlingen som kun tar i underkant av 1 minutt pr. øye. Premedikasjonen sørger for at du får det bra i timene etter behandlingen når effekten av lokalbedøvelsen går ut. Du blir værende hos oss som dagpasient i 2-3 timer etter behandlingen din og vi passer godt på deg i hviletiden og sjekker øynene dine grundig før avreise. Du kan gå på jobb og kjøre bil allerede dagen etter behandlingen.

Er resultatene av behandlingen varige?

Ja, i utgangspunktet varer behandlingen livet ut. Samtidig må man huske på at vi mennesker har to hovedfaser i synsutviklingen vår. Før 45-50-årsalderen har man samme brillestyrke på alle avstander, eller så har man kanskje ikke behov for briller i det hele tatt. I slutten av 40-årsalderen har vi en annen brillestyrke på nært hold enn på avstand.

Dette skyldes at linselegemet inne i øyet mister sin fleksibilitet hos alle mennesker, enten man har blitt laseroperert eller ikke. Fenomenet kalles presbyopi, ofte alderssyn på norsk. Kanske voksenssyn er et bedre ord, da fenomenet starter allerede i 40 års alderen.

Dersom vi korrigerer alderssynet med laser i tillegg til å behandle grunnstyrken i øynene, altså med Presbyond alderstilpasset laserbehandling, vil både synet på nært hold og avstand holde seg stabilt og godt, i prinsippet livet ut. Er man for ung til å ta en slik behandling, gjør vi en FS LASIK eller SMILE behandling som enkelt kan oppgraderes til en Presbyond behandling senere i livet. Prisen for en slik oppgradering er kun prisdifferansen mellom FS LASIK og Presbyond, så det er aldri et “feil” tidspunkt å bli behandlet på fra et økonomisk perspektiv.

I noen få tilfeller endrer linsen inne i øyet seg mange år etter laserbehandlingen. Dersom dette skyldes grå stær, vil det offentlige dekke utgiftene til et linsebytte og synet ditt vil bli helt bra igjen. Om endringen av optikk ikke skyldes grå stær, kan vi etterbehandle øyet med laser og gjenskape det gode synet. Vi tar kun et moderat honorar for en slik oppgradering av våre laserbehandlede pasienter.

Er laserbehandling dyrt?

Om laserbehandling er dyrt, er et nok individuelt definisjonsspørsmål. Men om man tenker langsiktig, er det betydelig rimeligere å ta en laseroperasjon sammenlignet med kostnader til briller, kontaktlinser, linsevæske og kontroller gjennom et normalt langt liv. Behandlingene våre er priset mellom kr. 42.500 og 59.500  for begge øyne, inkludert forundersøkelse, medisiner og oppfølging. Dersom engangsutgiften blir vel høy for deg, har vi et godt samarbeid med Svea Finans med flere gunstige nedbetalingsmodeller som gjør behandlingene våre tilgengelige for de aller fleste. 

Prisnivået er i stor grad et resultat av kostnader relatert til høyteknologisk medisinsk utstyr, høye krav til sikkerhet, behandlingslisenser og kostnadene relatert til vedlikehold og service. Dersom du har lest om langt lavere priser i utlandet, er det neppe snakk om behandling med siste generasjons lasermaskiner. Prisene våre er alltid for markedets beste behandling, med alt man behøver inkludert i prisen. Vi har ingen skjulte kostnader. Våre tjenester er ikke momsbelagte.

Se fullstendig prisliste her.

Kan man ta flere laserbehandlinger gjennom livet?

Ja, det er fullt mulig å gjennomføre en laserbehandling for eksempel for alderssyn, dersom man tidligere i livet har behandlet øynene med laser for hornhinneskjevhet, nærsynthet eller langsynthet. Kostnaden for dette blir kun prisdifferansen mellom FS LASIK og Presbyond for de pasientene som vi har behandlet.

Det er også mulig å etterbehandle tidligere laseroperasjoner hvor man for eksempel har fått noe nærsynthet eller hornhinneskjevhet tilbake, noe som ikke var uvanlig med tidligere generasjoners lasermaskiner.

På våre klinikker har vi den aller nyeste og mest presise laserteknologien.

Les mer om maskinene våre her.

Hva er alderssyn og kan alderssyn behandles?

Når man kommer i 40-50-årsalderen mister linsen inne i øyet sin elastisitet, og dermed evnen til å skape et skarpt bilde på nært hold så vel som på avstand. Man får da behov for lesebriller om avstandssynet er greit, og en progressiv brille dersom man også har en synsfeil på avstand. Denne prosessen er dessverre ikke reversibel. Det finnes ingen kur for å få den stive øyelinsen elastisk igjen og det finnes heller ingen kunstige linser som kan endre brytning mellom avstand og nær ved å endre sin brytningskraft, slik din naturlige linse hadde som barn og ung voksen.

Selv om man ikke kan få tilbake den unge linsens elastiske evner, kan man likevel endre øyets optikk på måter som vil gi deg godt syn på både avstand og på nært hold igjen. Uansett metode som velges – Presbyond laseroperasjon eller Linsebytte RLE – er hovedprinsippet å blande et nærfokusert bilde med et avstandsfokusert bilde.

Hva er forskjellen på hornhinnen og øyelinsen?

Menneskeøyet har to brytende medier.

Ytterst i øyets overflate, som en frontrute foran pupillen og iris, ligger hornhinnen. Den er helt gjennomsiktig, og det er her man gjør laserbehandlinger som Femto Second LASIK, SMILE og Presbyond.

Inne i øyet, like bak pupillen, ligger øyelinsen som er elastisk frem til 40 års alderen, men blir stiv når man nærmer seg 50 år. Da mister man evnen til å kunne veksle mellom syne på avstand og på nært. Selv om linsen stivner, er den fortsatt klar og fin til 70-80 års alderen, noen ganger livet ut. Slik linseuklarhet kalles grå stær, eller katarakt på fagspråket. Da byttes linsen med en ny linse i plast, altså en grå stær-operasjon. Vi anbefaler ikke linsebytte før man har fått grå stær. 

Hva er forskjellen på Linsebytte RLE og Presbyond LASIK alderstilpasset laserbehandling?

 Linsebytte

Linsebytte er samme kirurgiske inngrep som en grå stær-operasjon. Man bytter din medfødte linse inne i øyet med en ny linse i plast. Den nye linsen ved et RLE-inngrep har en hel del ringer slipt inn, som skaper en blanding mellom et avstandsfokus og et nærfokus. Enten man ser på avstand eller på nært, vil man da få et synsbilde som er en blanding mellom et skarpt og et uskarpt bilde. Mange opplever dette som helt greit, mens andre opplever et slikt syn som generende. Resultatene varierer noe alt etter linseprodusent og øvrig teknologi. Etter et Linsebytte har man ingen mulighet til å reversere behandlingen. Det er dessuten ikke lett å vite hvem som eventuelt ikke vil bli fornøyd med en slik behandling. Dette er en av årsakene til at vi ikke benytter oss av denne metoden for behandling av alderssyn-presbyopi.

Presbyond Laser Blended Vision laserbehandling

Med denne operasjonen endrer man øynenes brytning i det ytterste laget av øyet (hornhinnen) med en skånsom og meget nøyaktig behandling, med et spesialbygget oppsett av to lasermaskiner. Også med denne metoden blandes et avstandsfokusert bilde med et nærfokusert bilde, men på en annen måte enn ved RLE linsebytte og vi kan simulere resultatet av Presbyond behandlingen din allerede på forundersøkelsen, slik at du selv kan bedømme om du opplever synet som bra på både avstand, mellomavstand og på nært hold. 90-95% av alle alderssynte tolererer Presbyond meget bra. Simuleringen vi gjør på forundersøkelsen gjør du kan føle deg trygg på at du blir fornøyd med synet ditt etter behandlingen.

Ved Presbyond optimaliserer vi fasongen til det ytterste gjennomsiktige laget i øyet ditt, hornhinnen. Vi benytter oss ikke av implantater. Det er kun hornhinnens optikk, i praksis hornhinnens krumning som optimaliseres, Behandlingen forgår i øyets ytterste lag, under hudcellelaget, men ikke inne i øyet. Lasermaskinene vi bruker gjør inngrepet svært raskt, på sekunder, og har en hel del elektronikk som sørger for at behandlingen leveres nøyaktig og med forsvinnende lav grad av risiko. Etterbehandlingen er enkel med 5 dagers bruk av antibiotikadråper og 2 uker med kunstig tårevæske. Du får med deg dråper fra klinikken. Vi anbefaler alle å beskytte øynene med f. eks solbriller når man er ute de første ukene etter behandlingen for å unngå å få fremmedlegeme som sand, eller annet rusk i øyet som kan tenkes å følge med i vinden, en gren som stikker ut i sykkelstien som man ikke ser i tide og tilsvarende. Du kan kjøre bil og gå på jobb allerede dagen etter behandlingen.

PMP Eyecare jobber kun med laser, og utfører dermed ikke linsebytteoperasjon. Laserbehandlingen er svært skånsom, presis, trygg, varig og i tillegg både reversibel og etterjusterbar om det skulle være nødvendig.

Hva er forskjellen på Femto Second LASIK og Presbyond LASIK?

Femto Second LASIK

Denne laserbehandlingen er for de mellom 18 og 45 år.

Unge voksne opp til 40-årsalderen vil få aller best syn ved å nullstille begge øyne, altså to nøytrale øyne. Øyets interne linse er fortsatt elastisk i denne alderen og endrer fokus fra avstand til nært av seg selv. Det vil oftest oppleves mer forstyrrende enn til hjelp om vi hadde gjennomført en Presbyond i for tidlig alder. All den tid det er enkelt å oppgradere en tidligere gjennomført FS LASIK behandling eller SMILE behandling til en Presbyond behandling senere i livet og at kostnaden relatert til dette kun er prisdifferansen mellom FS LASIK og Presbyond, er det ikke noe tidspunkt i liver som er “feil” å bli laserbehandlet på. 

Les mer om Femto Second LASIK laserbehandling her.

Presbyond LASIK

Denne behandlingen er for behandling av alderssyn, og er for de som er over 45 år.

Det dominante øyet nullstilles og får skarpt syn fra ca 1 meter til horisont, mens det andre øyet med vilje blir lagd litt nærsynt, typisk -1.50, som dekker opp synsskarpheten for nærarbeid mellom 40cm og 100cm. I området rund 1 meter foran deg, hvor det er vanlig å ha PC skjermen, overlapper begge øynene hverandre med rimelig god synsskarphet og når man ser med begge øyne samtidig, oppleves synet som normalt og godt helt fra nært hold til horisont.

Les mer om Presbyond LASIK alderstilpasser laserbehandling her.

Både Femto Second LASIK og Presbyond LASIK utføres i hornhinnen. Begge behandlingene gjennomføres med samme maskinpark: Først FS laser (Zeiss Visumax), deretter Excimerlaser (Zeiss MEL90) Behandlingene tar kun noen få sekunder å gjennomføre pr. øye, og tilhelingstiden er meget kort. Du kan kjøre bil og gå på jobb allerede dagen etter behandlingen. Våre maskiner er spesialbygde for behandling av alderssyn og store øvrige synsfeil. Det er ikke uvanlig at vi behandler mennesker som har fått høre at deres synsfeil ikke kan behandles andre steder.

Kan man operere hornhinneskjevhet?

Mange har dårlig syn fordi hornhinnen har ulik krumning, ofte i kombinasjon med nærsynthet eller langsynthet. Med dagens lasermaskiner kan vi ikke bare operere vanlige hornhinneskjevheter, kalt astigmatisme, men også store hornhinneskjevheter med svært god presisjon og sikkerhet.

Les mer om behandlingene PMP Eyecare tilbyr her.

Bestill en konsultasjon

Dr. Petter Montagu-Pettersen driver også alminnelig privat øyelegepraksis uten refusjon. Du kan bestille time for utredning og kontroll av øvrige øyelidelser.

Har du spørsmål om våre behandlinger, referanser, metoder eller utstyr, ikke nøl med å ta kontakt. Ring oss på tlf. 976 58 664 eller send en epost til post@pmp-eyecare.com.

Alminnelig øyelegekonsultasjon: 1000,-
Korte kontroller: 750,-

Forundersøkelsen til kr. 1000,- er inkludert i operasjonshonoraret, samt etterkontroller og øyedråper.

Pin It on Pinterest

Call Now Button