Synet forandrer seg i 50 års alderen

Synet forandrer seg i 50 års alderen

Presbyond alderstilpasset laserbehandling gir deg godt syn på alle avstander igjen. Enkelt, presist og varig.

I slutten av 40 års alderen begynner evnen til å se like godt på nært hold som på avstand å avta.
Dette skyldes at linsen som ligger like bak pupillen mister sin elastisitet og mister mer og mer evnen til å bytte fokus fra avstand til nær. Etter hvert som man kommer opp i 50 årene så stivner linsen helt i avstandsposisjon. Tilstanden kalles Presbyopi i medisinsk terminologi og ofte oversatt til alderssyn på norsk. Dette er en naturlig prosess og regnes ikke som en sykdom. Presbyopi rammer alle.

Dersom man bruker briller for nærsynthet, hornhinneskjevhet eller overlangsynthet, vil man merke at man ikke lenger ser like godt på nært hold som på avstand med samme brille som før. Man må ha en annen brillestyrke på nært hold.

De som er moderat nærsynte vil oppleve at de ser ganske godt på nært hold uten brillen, de som er overlangsynte merker at synet blir dårligere på avstand og enda dårligere på nært hold enn før og man trenger stadig sterkere plussbrille især på nært hold.

Man havner således i en situasjon hvor man trenger flere forskjellige brillestyrker: En for avstandssyn, en annen for nært og ofte en tredje for mellomavstanden man ofte sitter og jobber på foran PC. Man ender ofte opp med en progressiv brille som ivaretar avstandssyn og nærsyn og en PC brille for mellomavstand.

Alternativ til progressiv brille eller lesebrille

De aller fleste mennesker har et dominant øye og et ikke-dominant øye. Det betyr at det dominante øyet er sikteøyet. Man kan på enkelt vis gi det dominante øyet optimal optikk for avstandssyn og det ikke dominante øyet optimal optikk for mellomavstand og nært hold ved hjelp av moderne øyelaserbehandling i øyets hornhinne.

Hornhinnen er den gjennomsiktige kuppelen som dekker iris og pupillen. Denne er ca. 0,5-0,6mm tykk og dekket av et tynt lag gjennomsiktige hudceller. Hornhinnen er det første medium lyset brytes gjennom i øyet og er lett å komme til for behandling. Hornhinnevevet er svært stabilt og endringer man gjør her blir permanente.

Forundersøkelse:
Før en behandling blir begge øyne grundig undersøkt for å utelukke øyesykdommer som grå stær (katarakt, som er at øyelinsen ikke lenger er klar nok til å ivareta godt syn, man må da bytte øyets linse med en kunstig linse. Grå stær er et fenomen som oftest oppstår i 70-80 års alderen) og grønn stær (glaukom, som er at trykket inne i øyet er for høyt og gjør at synsnerven får redusert levetid. Behandles med trykksenkende øyedråper. Oftest hos mennesker over 50 år med familiehistorie for grønn stær). Dersom øyesykdommer oppdages behandles i første omgang disse. Vi vil også undersøke netthinnen og dens gule flekk (macula) som er området i netthinnen hvor lyset er i fokus til enhver tid. Eldre mennesker får av og til en tistand som kalles alders relatert maculadegenerasjon (AMD) som gjør synet dårlig selv om øyets optikk er bra. En slik tilstand kan i enkelte tilfeller behandles og om slikt oppdages på forundersøkelsen henvises pasienten til dette på universitetsklinikken. Noen ganger viser en stor hornhinneskjevhet seg å være en tilstand som kalles keratokonus. Dersom pasienten har keratokunus, kan vi ikke behandle synsfeilen med laser, men vil heller forsøke å rette opp synet best mulig med spesialtilpassede kontaktlinser.

Behandling:
Man bruker da to lasere. Først en Femtosecond laser (Zeiss VisuMax) som skaper tilgang til hornhinnen like under det ytterste hudcellelaget dette tar 27 sekund. Øyet som behandles holdes åpent ved å legge øyelokkene forsiktig i en øyelokksholder som ivaretar 14mm avstand mellom nedre og øvre øyelokk.

Blinkerefleksen blir betydelig redusert etter lokalbedøvelsen (Alcain) og man vil ikke kunne kjenne øyelokksholderen eller laseren.

Dernest brukes en excimerlaser (Carl Zeiss Jena MEL 90) utstyrt med infrarøde kameraer som gjør at laseren følger øyets bevegelser, en såkalt eyetracker, til å endre hornhinnens krumning litt slik at optikken i hornhinnen optimaliseres. Dette tar fra 1-20 sekunder alt etter hvor stor endring som skal gjøres.

Programvaren laseren bruker heter Presbyond Laser Blended Vision og er utviklet av Zeiss og Professor Dan Reinstein ved London Vision Clinic, Harley Street, London.

Den første uken etter behandlingen bruker pasienten Tobrasone øyedråper (antibiotika) som dryppes 5 ganger daglig i begge øyne for å være sikker på at ikke man får en øyeinfeksjon like etter operasjonen. I tillegg brukes kunstig tårevæske de første ukene for å unngå at øynene blir tørre.

Resultat:
Etter excimerlaseren er ferdig legges det tynne sjiktet med hudceller på plass igjen. Hele prosedyren tar et par minutter og foregår i lokalbedøvelse som administreres i form av øyedråper. Laserne leverer små energiimpulser som forstøver vev, laserne brenner ikke vev. Etter behandlingen ender man opp med et øye som har meget skarpt syn på avstand og ett øye som har meget skarpt syn på mellomavstand og nært hold. Når man ser med begge øyne samtidig, vil man grunnet øyedominans ikke merke at det ene øyet er moderat nærsynt (-1,50), man opplever å se klart både på avstand, mellomavstand og på nært hold helt uten briller.

Av de 350 pasientene vi har behandlet det siste året med ny laser har ingen fått skader som varig tørrhet, arr eller andre problemer. Allerede 3 timer etter operasjonen måler vi stort sett fullgodt syn både på avstand, mellomavstand og på avstand. Behandlingen tar i snitt ett minutt pr. øye og foregår i lokalbedøvelse i form av øyedråper. Behandlingen er smertefri og behandlingen gir varig effekt.

Resultater og pris i forhold til øvrig marked:
Prisen for Presbyond Laser Blended Vision hos oss er 55.900,- som er inklusive forundersøkelse, etterkontroller og øyedråper. Markedsmessig ligger dette 10-20.000,- under alternative behandlingsmetoder som bytte av linser med såkalte multifokale IOL som for øvrig er en langt mer invasiv metode og etterlater seg et implantat av kunststoff i øynene.

Konklusjon:
Laser Blended Vision er den synskorrigerende behandlingen som gir statistisk best synsresultat, er minst invasivt og har lavest risiko av samtlige synskorrigerende alternativer og på samme tid er rimeligst prismessig. Hos PMP Eyecare blir samtlige pasienter fulgt opp gjennom hele prosessen av øyelege Dr. Petter Montagu-Pettersen.

Kategorier

LANG ERFARING

Dr. Petter Montagu-Pettersen er lege og spesialist i øyesykdommer. Han har lang erfaring med synskirurgi og øyekorreksjon med laserbehandlinger fra både inn- og utland. Med seg har han Anne Paust-Andersen som er offentlig godkjent sykepleier og har assistert øyelege i mange år.

BESTILL TIME

Trykk på knappen for å bestille time.

Har du spørsmål om våre behandlinger, referanser, metoder eller utstyr, ikke nøl med å ta kontakt.

Pin It on Pinterest

Share This
Call Now Button