Fikk synet operert – startet med laserkirurgi

Det var først da dr. Petter Montagu-Pettersen fra Sandnes selv ble operert for nærsynthet at han fikk øynene opp for laserkirurgi og startet PMP Synskirurgi.

 

– Hadde det ikke vært for at jeg selv fikk synet operert, hadde jeg nok ikke startet min egen øyeklinikk, men den opplevelsen jeg hadde etter operasjonen var magisk. Å gå fra minus fem og være helt handikappet uten briller eller kontaktlinser, til å stå opp neste morgen med et normalt syn, var en helt ufattelig sterk opplevelse for meg, sier Petter Montagu-Pettersen, som er utdannet lege og spesialist i øyesykdommer.

Etter operasjonen i 2007 ble han fascinert av den lille biten av øyefaget som ga ham et nytt liv uten briller og kontaktlinser. Han leste bøker, artikler og tidsskrifter, deltok på foredrag og kongresser og støvsuget markedet for informasjon om ulike lasermaskiner. Allerede samme året startet han PMP Synskirurgi.

– Jeg ønsker at andre skal få oppleve det samme som meg. Jeg har enormt stor tro på dette fagområdet. Det er derfor jeg satser hundre prosent på LASIK-operasjoner for nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner, samt aldersynskorreksjon, forteller øyespesialisten engasjert.

 

 

Har alltid likt kirurgi

48-åringen er opprinnelig fra Sandnes, men er bosatt i Stavanger. Han studerte medisin ved Ruhr-Universitat Bochum og Otto-Von Guericke-Univerität Magdeburg i Tyskland, og var ferdig cand.med. i 1999. Han likte de kirurgiske fagene best, og i løpet av turnusperioden i Sandefjord og i Notodden jobbet han med ulike kirurgiske inngrep.

Drømmen var en utdanningsstilling ved generell kirurgisk avdeling på Stavanger Universitetssjukehus (SUS), men tilfeldigheter gjorde at han i stedet fikk et vikariat ved øyeavdelingen på sykehuset. Der ble han tatt under vingene til avdelingsoverlege Alf Sokol.

Petter er en ivrig hobbyfotograf, og kunnskapen og erfaringen fra fotograferingen gjorde at han raskt forsto fysiologien i øyet. Han kom også fort inn i den kirurgiske metodikken og utstyret som ble brukt. Sokol likte at unggutten viste interesse for den kirurgiske biten av faget, og lærte han opp fra grunnen.

– Jeg ble tidlig satt til å gjøre øyelokkskirurgi, operere barn med skjeling, rekanalisere tårekanaler og andre små operasjoner som måtte gjøres, og jeg ble sendt på kurs og konferanser til utlandet. Da året var omme hadde jeg forelsket meg i øyefaget, smiler Petter, som valgte å fortsette i en utdanningsstilling ved øyeavdelingen på SUS.

– Jeg leste alt jeg kom over av bøker og tidsskrifter. Jeg fikk bare ikke nok, minnes firebarnsfaren.

Dr. Petter Montagu-Pettersen var så fornøyd med synet etter at han ble operert med LASIK-metoden at han startet sin egen øyeklinikk med laserkirurgi. Foto: Linda Tungland

 

Lav risiko

Petter var svært nærsynt og helt avhengig av briller og kontaktlinser. Mot slutten av den syvårige spesialistutdanningen, begynte han å få fryktelig tørre øyne av kontaktlinsene. Nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner er ikke definert som sykdommer i Norge, og blir derfor ikke behandlet på offentlige sykehus. Petter leste seg opp på fagområdet, undersøkte hvilke metoder som fantes på markedet og fant ut hvilke klinikker i Norge som hadde det beste utstyret for LASIK-operasjoner. Han ble overbevist om at den reelle risikoen for å skade øynene var svært lav. Faktisk lavere enn ved bruk av briller og kontaktlinser.

 

Sykepleier Anne Paust-Andersen og lege Petter Montagu-Pettersen har jobbet sammen lenge og har et godt samarbeid. 
Foto: Linda Tungland

 

– Det høres sikkert rart ut, men kontaktlinser er verstingen. Det går stort sett bra, men de øker risikoen for bakterier og rusk, som igjen kan gi sår, infeksjoner og arr på øyet. Briller kan bli knust i ulykker og biter kan gå inn i øynene og påføre stor skade. Under en laseroperasjon ligger øynene under et stort mikroskop, og det er en kyndig kirurg som utfører operasjonen under kontrollerte forhold, utdyper 48-åringen, som følte seg helt trygg da han selv ble operert med LASIK-metoden.

 

Fagfolk i alle ledd

PMP Synskirurgi er den eneste rene LASIK-klinikken i Skandinavia som er eid og drevet av øyelegen som gjør alle undersøkelser, operasjoner og kontroller i samarbeid med sine kollegaer. Petter jobber sammen med Anne Paust-Andersen, som er offentlig godkjent sykepleier og har mange års erfaring innen øyekirurgi, Stian Henningsen, som er optiker, har bachelor i optometri og er ekspert på synsforstyrrelser og synskorrigering, og siviløkonom Rachel Montagu-Pettersen, som har ansvaret for økonomi og markedsføring.

Hos PMP Synskirurgi møter kundene fagfolk i alle ledd. Optiker Stian Henningsen (f.v.), siviløkonom Rachel Montagu-Pettersen, lege og spesialist i øyesykdommer Petter Montagu-Pettersen og sykepleier Anne Paust-Andersen. Foto: Linda Tungland

– Hos oss møter pasientene fagfolk i alle ledd, fra de først tar kontakt på e-post eller telefon, via forundersøkelsen og operasjonen, til etterkontrollen. Den menneskelige faktoren er veldig viktig, og det er en trygghet for pasientene at de møter de samme personene gjennom hele prosessen, forteller Petter, som gir sitt private telefonnummer til alle pasientene.

– Det er sjelden det oppstår problemer etter en operasjon, men hjelpen er ikke langt unna om noe skulle skje. De kan ringe eller sende sms når som helst, også i helgene. I verste fall kommer jeg ned fra hytta i Sirdal. Trenger de øyedråper, ringer jeg inn en resept til apoteket. For meg er det viktig å følge pasientene skikkelig opp, understreker 48-åringen.

 

Topp moderne spesialutstyr

Hvert år tar Petter imot rundt 400 pasienter i de lyse, moderne lokalene i Handelens Hus på Domkirkeplassen i Stavanger sentrum. De fleste er over 50 år og ønsker å korrigere alderssynet, men stadig flere unge tar kontakt for å behandle nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner.

Alt utstyret som brukes før, under og etter operasjonen er topp moderne. Foto: Linda Tungland

Klinikken har investert store summer for å ha det beste utstyret som er på markedet.

– Vi er de eneste i Skandinavia som har maskiner, metoder og spesialutstyr som gjør det mulig å behandle store brillestyrker og korrigere alderssynet med LASIK-metoden. Der andre må åpne opp øyet og sette inn plastimplantater, kan vi bruke en spesial-laser på utsiden av øyet. Det er en tryggere og mindre omfattende operasjon, forklarer øyespesialisten.

Hver eneste operasjon krever et skikkelig forarbeid med nøyaktige målinger og nitid planlegging, og det legges en langsiktig plan for de pasientene som har et syn som fremdeles utvikler seg.

– Alle har unike øyne, unike synsfeil og unik anatomi. Det er det som gjør jobben spennende og utfordrende. Det er helt fabelaktig å få oppfylle synsdrømmen til så mange, avslutter Dr. Petter Montagu-Pettersen som har 10 års garanti på alle operasjonene han utfører.

PMP Synskirurgi har en finansieringsavtale med Svea Finans, og kundene kan enkelt søke via øyeklinikkens hjemmeside. I noen tilfeller er det også mulig å dele opp fakturaen.

Klikk her for å søke om finansiering hos Svea Finans.

 

 

I filmen under tar dr. Petter Montagu-Pettersen deg gjennom hele prosessen – både før, under og etter operasjonen.

https://www.youtube.com/watch?v=4UzwehVha1E

PMP Eyecare

Behandlinger

  • FS-LASIK: For alle synsfeil fra 18 til 40 år – fra 44.900 kr
  • FS-Presbyond LBV: For alle synsfeil, men med alderssynskorreksjon fra 50 år og oppover – 53.900 kr
  • FS-Presbylight LBV: En variant av Presbyond LBV for aldersgruppen 40 til 50 år – 48.900 kr

Prisen inkluderer forundersøkelse, behandling av begge øyne, etterkontroller, øyedråper i forbindelse med operasjonen.

Ta kontakt på post@pmp-eyecare.com eller tlf. 976 58 664.

Kongsgata 10 (Handelens Hus), 4005 Stavanger   |   Munchs gate 7, 0165 Oslo

Pin It on Pinterest

Call Now Button