Øyelaserbehandling mot synsfeil

 oØyelaserbehandling mot synsfeil, Stavanger, Oslo

Øyelaserbehandling mot synsfeil er et trygt og treffsikkert alternativ til briller og kontaktlinser. Behandlingen gjør ikke vondt og synet er godt kun få timer etter behandlingen.

Som lege og spesialist i øyesykdommer, får jeg ofte spørsmål fra både pasienter, leger og optikere om hvor stor sannsynligheten er for at en øyelaserbehandling går bra og hvor stor risikoen er for at noe skal gå galt.

Om laserbehandling for synsfeil var helt uten komplikasjoner, helt smertefritt og hadde en så hurtig tilheling at man kan fungere som normalt fra dagen etter behandlingen, så er det rimelig å anta at de aller fleste mennesker ville ha valgt å rette opp synsfeilen sin operativt en gang for alle i steder for å måtte bruke briller/ kontaktlinser. Jeg vil påstå at moderne Femtosecond LASIK behandling tilfredsstiller disse kriteriene, men at mange av forskjellige årsaker ikke er klar over det.

De fleste mennesker med et behov for briller skulle nok ønske at de ikke hadde denne skavanken, men er redde for at en behandling skal være smertefull og at alvorlige komplikasjoner kan oppstå. Jeg ønsker med denne artikkelen å belyse fakta for å vise at redsel for øyelaserbehandling er ubegrunnet og at flere skal kunne ta sitt valg om hvordan de ønsker sin synsfeil korrigert basert på fakta og ikke feilaktig skremsel.

I mine møter med såvel pasienter som helsepersonell som spør om risiko etc relatert til øyelaserbehandlinger, pleier jeg først å forhøre meg med den som spør hva hun/han selv tror: Svarene jeg får viser tydelig at de fleste har en forståelse av at risikoen for å skade øynene med laserbehandling er betydelig høyere enn  hva den i virkeligheten er: Faciten er at risikoen for øyeskade med laser er mindre enn 1 til 3 millioner. Dette er “dobbelt” så sikkert som å fly fra Norge til Spania.

BEHANDLINGEN ER TREFFSIKKER:
Treffsikkerhet handler om sannsynligheten for at synsfeilen blir helt korrigert og at man etter behandlingen får optimalt syn. De fleste som vurderer en øyelaserbehandling vil vite om synet bli helt bra etter behandlingen, eller om de fortsatt må bruke briller i en eller annen form.

Fra mitt materiale fra PMP Eyecare med Zeiss MEL90 excimer laser og Zeiss Vusumax FS Laser, som er siste generasjons øyelasere, får våre pasienter minst like bra syn uten briller etter laserbehandlingen, som de hadde med briller før laserbehandlingen.

Et betydelig antall av mine pasienter har blitt behandlet for store brillestyrker og store hornhinneskjevheter. Vi har utviklet vår egen fremgangsmåte for å trygt behandle store brillestyrker fra -12D til +7D og hornhinneskjevheter opp til -6D

Vårt fagteam består av meg selv, Dr Petter Montagu Pettersen, øyelege og min kollega Optometrist Øystein Ringheim. Vi gjør alle målinger, behandlinger og etterkontroller selv.  

MAN KAN KONKLUDERE MED AT MODERNE ØYELASERBEHANDLING ER SVÆRT TREFFSIKKER I TILLEGG TIL Å VÆRE TRYGG.

BEHANDLINGEN ER UTEN SMERTER:
Mange er engstelige for at behandlingen og tiden etter skal være smertefull. Vi bruker lokalbedøvende øyedråper (Alcain) like før behandlingen starter. Det er således ikke mulig å kjenne smerter fra laseren eller øyelokksholderen. Fordi følelsen av forventet smerte (nocebo effekt) fører til anspenthet og kan gi opphav til ubehag, så får alle våre pasienter en liten dose beroligende medisin før inngrepet: Valium og et opoid som heter Ketorax. Deretter hviler våre pasienter  i liggestol i rolige omgivelser, liggestol rolig musikk, dempet belysning i 3 timer. De fleste sovner og gjenner ikke noe ubehag etter behandlingen heller. 

BEHANDLINGEN ER SVÆRT KORTVARIG:
Vi bruker kun ca 1 minutt per øye på selve behandlingen. Laseren har eyetracker som gjør at laseren følger pasientens øyebevegelser og øyet holdes åpent med en øyelokksholder mens øyet behandles. Man ligger nokså flatt under et mikroskop. Hodet og kroppen ligger støtt og trygt på en spesialbygd benk som er konturbygd og har mange innstillingsmuligheter for å passe til forskjellige kroppsbygninger.

RASKT TILBAKE PÅ JOBB:
Like etter behandlingen hviler alle våre pasienter i 3 timer med lukkede øyne på et eget rom med liggestoler og dempet belysning. Man får en dose smertestillende medisin like før man skal på hvilerommet. Dette for at man skal unngå ubehag når bedøvelsen går ut ca 15 minutter etter behandlingen er over. Øynene dryppes med antibiotika. Etter 3 timer hentes pasienten for øyelegeundersøkelse og kan deretter dra hjem.

Synet vil normalt sett allerede etter disse 3 timene være nær 100% og man kan ha øynene åpne, se på TV etc, men man skal ikke kjøre bil resten av dagen. Øyeoverflaten er stort sett tilhelet etter disse timene og man vil da ikke føle smerte. Konklusjonen er at moderne Femtosecond LASIK behandling heller ikke er smertefullt. Hverken under eller etter behandlingen. Dagen etter behandling kan man normalt sett gå på jobb, kjøre bil og fungere som vanlig, men vi anbefaler å unngå badebasseng, kontaktidrett og øyesminke i 2 uker.

Vi bruker hette, munnbind, sterile hansker og sterile instrumenter på operasjonstuen og drypper øynene med antibiotikadråper etter behandlingen er ferdig. Alle våre pasienter får med seg antibiotikadråper hjem. Disse brukes 5 ganger daglig den første uken etter behandling. Vi har ikke hatt noen tilfeller av øyeinfeksjon etter laserbehandling.

KONKLUSJON:
Faktum er at moderne øyelaserbehandling med Femtosecond LASIK er en trygg, smertefri, presis og varig, hvor man er tilbake på jobb allerede dagen etter behandling. Femtosecond LASIK er et fullgodt alternativ til briller eller kontaktlinser. Kunnskapen om dette vil muligens kunne hjelpe mange brille og kontaktlinsebrukere til å vurdere Femtosecond LASIK som et reelt alternativ til briller og kontaktlinser. 

NÅ OGSÅ ALDERSSYNSLASER:
Vi har nå i tillegg til vanlig enstyrkebehandling av unge mennesker også muligheten til å behandle behovet for progressive briller eller lesebriller som oppstår i 50 års alderen med samme sikre Femtosecond LASIK behandling med et program som kalles Laser Blended Vision. Vi har gjennomført flere tusen LBV behandlinger de siste 10 årene med meget gode resultat. Samtlige av våre LBV opererte har godt syn både på avstand og på nært hold og er i alderen 45 til 80 år. Er man tidligere laseroperert med enstyrkebehandling, og nå trenger lesebriller, så kan vi behandle dette også.

Vi kan behandle de fleste synsfeil fra 18 års alder til 80+

Kategorier

LANG ERFARING

Dr. Petter Montagu-Pettersen er lege og spesialist i øyesykdommer. Han har lang erfaring med synskirurgi og øyekorreksjon med laserbehandlinger fra både inn- og utland. Med seg har han Anne Paust-Andersen som er offentlig godkjent sykepleier og har assistert øyelege i mange år.

BESTILL TIME

Trykk på knappen for å bestille time.

Har du spørsmål om våre behandlinger, referanser, metoder eller utstyr, ikke nøl med å ta kontakt.

Pin It on Pinterest

Share This
Call Now Button